Studenten zijn een financieel kwetsbare groep, mede vanwege de hoge huurprijzen en beperkte mogelijkheden om prijsstijgingen op te vangen door meer te werken of een beter contract te bedingen bij hun werkgever. Nu de prijzen stijgen en steeds meer mensen moeten bezuinigen op hun uitgaven, worden ook zij gedwongen om hun kosten anders in te richten.
Want juist dingen die studenten veel kopen, werden duurder. Uit onderzoek van Festivalfans blijkt bijvoorbeeld dat de prijzen van festivalkaartjes met ruim 14% zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar. Ook blijkt dat ook sigaretten en kip een stuk duurder worden, met een prijsverhoging van respectievelijk 12,5% en ruim 30%. Daarnaast stijgen boodschappen in prijs, vooral voor eieren, olie en kaas moet flink in de buidel worden getast. En ook borrelen wordt duurder: frisdrank, pils en borrelnoten kosten allemaal ruim 10% meer dan vorig jaar.
Bonusshoppen
Maar wat merkt de gemiddelde student daarvan? In het studentenhuis van Isa (22) uit Amsterdam is er niet veel aan de levensstijl veranderd. Ze vertelt dat hoewel de prijzen flink gestegen zijn, ze geen enorme aanpassingen aan haar levensstijl heeft gedaan. “Ik probeer wat meer in de bonus te shoppen en minder vlees te eten.”
Wel merkt ze duidelijk het verschil op bij grotere uitgaven. “Ik denk nu wel langer na voordat ik een festivalkaartje koop, van dat geld kun je ook andere dingen doen.”